Kryptovaluutat muuttavat rahansiirtotapojamme. Kryptot ovat vaihtoehtoinen tapa siirtää rahaa henkilöltä toiselle. Kryptot tarjoavat tavan siirtää rahaa pankeista riippumatta. Kryptot ovat mullistamassa sen, miten rahaa siirretään. Sen lisäksi kryptojen arvot voivat nousta ja näin voi saada arvon nousua sijoitukselleen.

Ensimmäinen kryptovaluutta on bitcoin. Bitcoin on myös markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta. Bitcoinin avulla rahaa tai arvoa voi siirtää helposti tietokoneen tai matkapuhelimen avulla. Siirrot ovat kohtuullisen anonyymejä ja ne eivät ole pankkijärjestelmän kautta meneviä. Tosin on olemassa bitcoinia parempiakin kryptovaluuttoja anonyymeihin rahansiirtoihin. Tällaisia kryptovaluuttoja on esimerkiksi monero, Moneron avulla kryptovaluuttasiirrot ovat vielä anonyymimpia kuin bitcoinin avulla.

Kryptovaluuttojen arvoa ja arvonkehitystä voi käydä katsomassa coinmarketcap.com sivustolla. Kryptovaluuttojen arvot voivat heitellä suurestikin ajan kuluessa. Kaikessa sijoittamisessa on aina muistettava, että mennyt arvon kehitys ei ole tae tulevasta arvon kehityksestä. Erityisesti kryptovaluuttojen arvon kehityksen osalta asia on näin. Kryptojen arvostustasot voivat heitellä todella paljon monenlaisten uutisten tai maailmantapahtumien perusteella.

Kryptovaluuttoja perustetaan kaiken aikaa. Usein aluksi valuutat ovat arvonmuodostukseltaan pieniä. Ajan kuluessa ne voivat nousta arvossa. Kuitenkin pienistä kryptovaluutoista voi olla vaikea sanoa, mistä valuutasta tulee seuraava menestyjä. Sen lisäksi kryptovaluuttojen arvoon voivat vaikuttaa monet muutkin asiat, joilla on vähän tekemistä minkään todellisen tekniikkaan liittyvän asian kanssa. Kryptovaluuttojen arvonmuodostukseen vaikuttavat suuresti monenlaiset psykologiset ja joukkopsykologiset ilmiöt. Huhut, uutiset ja sijoittajien pelot sekä toiveet voivat vaikuttaa paljonkin kryptovaluuttojen arvoon, vaikka itse valuutalle ja sen taustalla oleville asioille ei olisikaan tapahtunut mitään oleellista tai merkittävää.

Kryptovaluuttoja voi ostaa erityisistä kryptovaluuttapörsseistä. Kansainvälisesti tunnettuja kryptovaluuttapörssejä ovat esimerkiksi Coinbase ja Kraken. Suomessakin toimii oma kryptovaluuttapörssi Coinmotion. Näihin pörsseihin voi siirtää euroja omalta pankkitililtä. Sitten eurot voi vaihtaa sivustolla kryptovaluutoiksi. Kryptovaluuttoja voi sen lisäksi vaihtaa keskenään, ja kryptovaluutoilla voi treidata. Pörsseissä on hienoja ohjelmistoja, joista näkyy kunkin kaupankäynnin kohteena olevan kryptovaluutan arvon kehitys, tarjoustasot ja paljon muuta oleellista kaupankäynnissä tarpeellista tietoa.

Kuitenkin ennen kuin alkaa treidaamaan kryptovaluutoilla, kannattaa ottaa selvää mitä verottaja on mieltä kryptovaluutoilla tehtävästä kaupankäynnistä. Erityisesti Suomessa verottajan käsi on pitkä, ja erityisesti kryptovaluuttoja koskeva verotuksen ohjeistus ja käytännöt voivat olla hyvin vaikeita ja epäoikeudenmukaisen tuntuisiakin. Verotuksen voisi hoitaa huomattavasti järkevämminkin ja näin hallinnollista taakkaa voisi keventää. Kaikista helpoin olisi, jos verotus toimitettaisiin osto- ja myyntihinnan erotuksena olevan voiton perusteella.

Jos kryptovaluutoilla on onnistunut saamaan rahaa ja voittoja, voi miettiä sitä mihin nämä rahat kannattaa sijoittaa. Tietenkin kaikkea ei kannata ottaa ulos kryptovaluuttapörsseistä. Kryptovaluuttojen arvot ovat kehittyneet historiallisesti varsin hyvin. Joten jos sama kehitys jatkuu, voi valuuttojen arvo kasvaa myös tulevaisuudessa. Kryptovaluuttojen lisäksi voittorahoja voi siirtää normaaleihin sijoituksiin kuten osakkeisiin tai kiinteistöihin. Tietenkin voittorahoilla voi myös viihdyttää itseään. Kryptovaluuttojen avulla voi käydä lomamatkalla etelässä tai niillä voi pelata kolikkopelit kasinolla.