Mies ja nainen tietokoneella katselemassa lainoja

Lainan ottaminen on välttämätöntä monissa tilanteissa. Asunnon tai auton ostaminen sekä yllättävät menot ovat esimerkkejä tilanteista, joissa voidaan tarvita lainarahoitusta. Lainan ottaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi maksaa ylimääräisiä kuluja tai korkoja. Yksi tehokas tapa, jolla voit säästää rahaa lainakuluissa on lainan kilpailuttaminen netissä.

Kilpailuttamalla voit löytää sinun tarpeisiisi sopivan, mahdollisimman edullisen lainan. Oikeastaan kilpailuttaminen on ainoa keino, jolla voit varmistaa, että lainasi on muita samankaltaisia lainoja edullisempi. Ei kannata tyytyä ensimmäiseen vastaan tulevaan lainatarjoukseen, vaan käyttää hetki aikaa lainojen vertailuun.

Kotimaisen Nordic Bankin lainavertailupalvelussa voit kilpailuttaa vakuudettomat luotot 500 eurosta 60 000 euroon asti. Laina-aika on 1–15 vuotta. Korot vaihtelevat paljon ja ne voivatkin olla mitä tahansa 4,41 prosentista 20 prosenttiin. Siksi vertailu kannattaa.

Lainoista maksetaan myös kuluja. Kun korot ja kulut lasketaan yhteen, saadaan todellinen vuosikorko. Se on lainasta ja luotonmyöntäjästä riippuen 4,5–38 %. Todellinen vuosikorko on tärkeä luku, johon kannattaa kiinnittää huomiota luottoja vertaillessa. Mitä matalampi todellinen vuosikorko on, sitä halvemmaksi laina yleensä tulee.

Miten laina kilpailutetaan?

Lainan kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Vertailun voi suorittaa kätevästi netissä yhdellä ilmaisella hakemuksella. Nordic Bankin lainavertailussa hakemuksesi toimitetaan yhteensä noin 30 eri pankille ja muulle luotonmyöntäjälle. Voit saada monta lainatarjousta yhdellä hakemuksella.

Lainan kilpailuttamisessa on kolme helppoa vaihetta:

  1. Täytä ilmainen lainahakemus Nordic Bankin sivuilla.
  2. Vertaile tarjouksia.
  3. Valitse paras tarjous. Saat rahat tilillesi pian.

Kilpailuttaminen auttaa tekemään vastuullisia taloudellisia päätöksiä. Pääset tutustumaan eri rahoitusvaihtoehtojen korkoihin ja kuluihin, ja voit valita juuri sinulle sopivan rahoituksen. Kun teet huolellisen lainavertailun, päätöksesi perustuu tietoon ja voit olla varmempi siitä, että olet tehnyt oikean valinnan.

Vinkkejä lainojen vertailuun

Tutustu erilaisiin lainatyyppeihin

Lainamuotoja on paljon erilaisia. Voit valita esimerkiksi kulutusluoton, joustoluoton tai pikalainan sen mukaan, millaisen rahoituksen tarvitset. Nordic Bankissa voit vertailla nämä edellä mainitut sekä monet muut vakuudettomat lainat.

Kulutusluotot ja pikalainat ovat kertaluottoja, eli koko rahasumma siirretään tilillesi kerralla. Joustoluotto taas on jatkuva, joustava luotto, jota voit nostaa omalle tilillesi useissa erissä omassa tahdissasi. Joustoluotto muistuttaa ominaisuuksiltaan paljon luottokorttia.

Tarkista lainatarjouksessa tarjottu lainasumma

Vakuudetonta lainaa voi hakea jopa kymmeniä tuhansia euroja, mutta kaikissa lainatarjouksissa ei välttämättä ole sama lainasumma kuin mitä hait. Kun teet lainahakemuksen, pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät arvion taloudellisesta tilanteestasi ja maksukyvystäsi. Lainatarjous perustuu tähän arvioon. Siksi osa luotonmyöntäjistä saattaa tarjota sinulle toivomaasi vähemmän lainaa.

Kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon

Lainan hinta koostuu nimelliskorosta ja kuluista, joista osa maksetaan kerran, joitakin maksetaan kuukausittain. Kuluja ovat esimerkiksi avausmaksu ja tilinhoitomaksut.

Todellinen vuosikorko on yksi tärkeimmistä luvuista lainojen vertailussa. Se pitää sisällään sekä koron että kaikki kulut, joten se antaa kuvan lainan vuotuisista kokonaiskustannuksista. Siksi lainoja vertaillessa ei kannata tuijottaa pelkkää nimelliskorkoa, vaan vertailussa kannattaa käyttää apuna todellista vuosikorkoa.

Valitse sopiva takaisinmaksuaika

Laina-aika vaikuttaa kuukausierän kokoon sekä kokonaiskustannuksiin. Siksi myös maksuajan pituus kannattaa harkita tarkasti. Onko sinulle tärkeää maksaa laina pois nopeasti, vai haluatko pitemmän maksuajan pienemmillä kuukausittaisilla erillä?

Voit hakea lainaa yksin tai yhteishakijan kanssa

Lainan hakeminen yksin tarkoittaa sitä, että olet yksin vastuussa takaisinmaksusta. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on riittävät tulot ja taloudellinen tilanteesi on muutenkin kunnossa.

Jos taas tarvitset isomman lainasumman tai sinulla on esimerkiksi epäsäännölliset tulot, kannattaa lainaa hakea yhteishakijan kanssa, jos vain mahdollista. Yhteishakija on yleensä oma puoliso. Toisen hakijan mukanaolo voi helpottaa lainan saamista sekä mahdollistaa isomman lainasumman. Luonnollisesti kahden ihmisen tuloilla on mahdollista saada enemmän lainaa kuin yhden henkilön tuloilla.

Yhteishakija jakaa vastuun takaisinmaksusta, minkä vuoksi lainaa voidaan myöntää hieman matalammalla korolla. Yhteinen laina voi siis tulla halvemmaksi kuin yksin haettu. Siksi lainaa kannattaa hakea yhdessä.