Tienaa mainoksilla

Tienaa rahaa lisäämällä mainoksia sivustollesi

Tienaa rahaa laittamalla mainoksia kotisivuille

Lähes kaikilla suosituilla sisältö- tai uutissivustoilla näkyy mainoksia (Iltalehti, Helsingin Sanomat, Tech Crunch, Mashable, Buzzfeed jne.). Sivuston, varsinkin suositun sellaisen, ylläpitäminen maksaa. Palvelintilan vuokraaminen maksaa, eikä sisällöntuotantokaan ole ilmaista. Tällä sivulla käydään läpi miten kuka tahansa voi tienata rahaa laittamalla mainoksia omalle sivustolleen.

Esimerkki mainoksista BuzzFed nettisivuilla

Eri tapoja tienata rahaa mainoksilla

On olemassa erilaisia tapoja tienata mainoksilla, mutta kaikissa on sama periaate: mainostaja maksaa sivuston omistajalle siitä että hänen mainos sijoitetaan sivustolle ja saa siellä näkyvyyttä.

Pay Per Click

Mainostaja voi maksaa jokaisesta klikkauksesta (Pay Per Click – PPC) tai hän voi maksaa jokaisesta näyttökerrassta (Pay Per Mille). Mainokset Google AdSensen kautta ovat PPC-mainoksia, eli sivuston omistaja saa korvauksen jokaisesta klikkauksesta mainokseen (ja mainostaja maksaa Googlelle X euroa per klikkaus).

Pay Per Mille

Pay Per Mille -mainonnassa mainostaja maksaa X euroa per tuhat näyttökertaa. Näyttökerta (Impression) tarkoittaa sitä että mainos on ladattu kokonaan vierailijan koneella. Suuret uutissivustot kuten Helsingin Sanomat ja Iltalehti käyttävät kyseistä mallia.

Myy mainostilaa itse suoraan yrityksille

Jotkut mainosverkot tarjoavat mainostajille määräaikaisia sopimuksia, eli mainostaja maksaa X euroa siitä että mainokset näkyvät sivustolla Y määrän viikkoja tai kuukausia. Tässä tapauksessa mainostaja maksaa saman summan riippumatta siitä kuinka monta näyttökertaa tai klikkausta mainokset keräävät.

Tulospohjainen mainonta

Tulospohjainen mainonta tunnetaan myös nimillä affiliate markkinointi tai kumppanuusmainonta. Tässä tapauksessa sivuston omistaja saa komission jokaisesta kaupasta joka on tullut mainoksen klikkauksesta. Eli jos joku klikkaa mainosta sivustollasi, ja ostaa 1 000 € maksavan järjestelmäkameran, sinä saat 100 € siitä (olettaen että olette sopineet 10 % komission).

Google Adsense tulot

Miten paljon mainoksilla voi tienata?

Mainoksilla on vaikea tienata suuria summia rahaa ellei sinulla on erittäin suosittua sivustoa, jolla käy satoja tuhansia ihmisiä kuukaudessa. Tienaaminen riippuu siis liikenteen määrästä ja siitä että millä sopimuksilla myyt mainoksia sivustollesi.

Google AdSense on helpoin tapa laittaa mainoksia omaan blogiin tai kotisivuille. Sinulle maksetaan korvaus jokaisesta klikkauksesta, muutamia (kymmeniä) senttejä per klikkaus.

Esimerkkilaskelma 10 000 kävijällä kuukaudessa

Sanotaan että sinulla on 10 000 kävijää kuukaudessa ja 1 % heistä klikkaa mainoksia. Tämä tarkoittaa 1 000 klikkausta kuukaudessa. Jos saat 0,1 euroa per klikkaus, tulet tienaamaan 100 euroa kuukaudessa. MUTTA klikkausprosentti voi olla paljon alhaisempi, ja myös klikkihinta vaihtelee paljon eri sivustojen välillä (riippuen niiden laadusta ja suosiosta).

Sen sijaan jos neuvottelet mainossopimuksen suoraan jonkun yrityksen kanssa, voit tienata tuhansia euroja kuukaudessa vain sillä että pidät heidän mainoksia sivustollasi (ilman takeita näyttökerroista tai klikkauksista). Tämmöisen sopimuksen saaminen on todella vaikeaa ellei sivustosi ole erittäin suosittu ja aihe on trendikäs. Yleensä tämmöisten sivustojen omistajia lähestytään mainostajien puolesta.

On myös olemassa niin sanottuja Premium -mainosverkkoja, kuten NosteMedia Suomessa tai Widespace Ruotsissa. Suuret sivustot voivat liittyä mukaan verkkoihin ja pyörittää mainoksia niiden kautta. Premium verkkojen kautta sivuston omistaja tienaa enemmän, mutta sivuston tulee myös olla suositumpi ja laadukkaampi.

Miten saan laitettua mainoksia omaan blogiini?

Ehdottomasti helpoin keino päästä alkuun mainoksilla on liittyä Googlen mainosverkkoon (Google AdSense) ja lisätä mainoskoodi sivustollesi. Palveluun liittyminen on ilmaista, tarvitset vain kotisivut tai blogin joka täyttää Googlen ehdot. Liittymisen jälkeen sinun tulee lisätä lyhyt koodipätkä sivustollesi. Google tarkistaa sivustosi ja jos se täyttää ehdot, alkaa mainokset pyörimään noin 24-48 tunnin kuluessa.

Google AdSensen asetuksista voit rajata pois tiettyjä mainostajia, esim. uhkapelit tai seksiin tai erotiikkaan liittyvät palvelut. Muuten kuka tahansa voi mainostaa sivustollasi. Mainos kannattaa sijoittaa sivustollesi niin että kaikki näkevät sen, mutta Google ei tykkää siitä että mainoksia tyrkytetään kävijöille liikaa (sillä se vaikuttaa negatiivisesti sivuston käyttökokemukseen).

Näytän verkkokurssilla miten luot ilmaisen tilin AdSenseen ja lisää ensimmäiset mainokset sivustollesi.